Viete prečo sa v tehotenstve podporuje spánok na boku?

Z výskumov vieme , že spánku na chrbte by ste sa v treťom trimestri ( teda od 28.týždna) vyhýbať. Hoci od polovice druhého trimestra je pravdepodobné, že už nespíte na bruchu alebo chrbte, kvôli problémom s pohodlím a rastúcemu brušku.

Odporúčaná poloha na spanie je na boku, Pričom ľavá strana býva preferovaná, ale nie je to konštantné pravidlo. Pohyb zľava doprava a späť je v poriadku.

 

Prečo by som nemala ležať na chrbte?

 

Nedávno sa uskutočnilo niekoľko výskumov, ktoré ukázali, že spánok na chrbte v treťom trimestri môže zvýšiť riziko potratu. Aj keď to znie akokoľvek desivo, pri nekomplikovanom tehotenstve je riziko potratu nízke (okolo 1 z 200). no spánok na boku toto riziko ešte viac znižuje.

Keďže ležíte celú noc na chrbte, váha vašej maternice tlačí na veľkú cievu , dolnú dutú žilu. Tá vedie po pravej strane vášho tela a privádza krv späť do vášho srdca z dolných končatín. Hmotnosť maternice môže zmeniť váš krvný obeh. Preto by ste sa mali rozhodnúť pre spánok na boku.

 

Čo ak sa v noci zobudím a som na chrbte?

 

Samozrejme nemusíte robiť paniku. Ak sa zobudíte na chrbte, čo je pravdepodobné, potom sa jednoducho otočne späť na bok. Pretože poloha , v ktorej zaspávate je tá, v ktorej zvyčajne strávite najviac času.

 

Tip

 

Ak máte problémy s pohodlím na boku a nedarí sa vám zaspať, investujte do kvalitného tehotenského vankúša alebo používajte bežné vankúše, aby ste si podopreli chrbát a našli polohu, ktorá vám bude pohodlná.