Moringa oleifera

Moringa oleifera je rastlina, ktorá je nazývaná aj ,,zázračný strom‘‘. Vďaka svojim účinkom na zdravie a medicínskemu využitiu ju ľudia vyhľadávajú už storočia. Má antivirotické, protiplesňové, protizápalové vlastnosti a spomaľuje známky starnutia.

 

Čo moringa obsahuje?

V moringe je zastúpených veľa zdraviu prospešných látok ako:

 

·     Vitamín A

·     Vitamín B1

·     Vitamín B2

·     Vitamín B3, B6

·     Folát a kyselina askorbová ( vitamín C)

·     Vápnik

·     Draslík

·     Železo

·     Horčík

·     Fosfor

·     Zinok.

A taktiež obsahuje veľmi málo tukov a neobsahuje žiadny škodlivý cholesterol.


Aké sú benefity pri pravidelnom užívaní moringy?

 

Podpora plodnosti u mužov

 

Moringa celkovo zlepšuje plodnosť u mužov, pretože prostredníctvom vysokého obsahu vitamínu C, pomáha vyrovnávaniu sa s oxidačným stresom  Oxidačný stres môže narušiť normálnu produkciu spermií a aj poškodiť ich DNA. Taktiež podporuje u mužov libido. Zinok, ktorý obsahuje, môže podľa štúdií zvýšiť množstvo a pohyblivosť spermií.

Moringa má vysokú hladinu vitamínu E, ktorý pomáha pri redukcii príznakov PMS u žien ako je malátnosť a nadúvanie. Ďalej je bohatá na vitamíny skupiny B, ktoré telo potrebuje aby fungovalo. Tieto vitamíny pomáhajú ženám bojovať najmä proti únave a stresu, ako aj zlepšovať kognitívne funkcie. Okrem toho stimulujú organizmus, čo pomôže telu dodať energiu, sústredenie a dokonca pomôcť pri chudnutí.

 

Listy moringy sú výbornou potravinou pre tehotné ženy, pretože majú bohatý nutričný profil. Moringa v skutočnosti obsahuje trojnásobné množstvo vitamínu A ako v je v mrkve, viac ako 7-násobné množstvo vitamínu C ako pomaranče, dvojnásobok draslíka ako  banány a 4- násobok vápnika než kravské mlieko.


Dobre stráviteľné železo

 

Železo patrí medzi mimoriadne dôležité minerály, ktoré sú nevyhnutné pre zdravé fungovanie ľudského organizmu. Nedostatok železa, alebo anémia, môže byť príčinou ťažkostí s otehotnením. Anémia je stav, kedy v krvi nie je dostatočné množstvo zdravých červených krviniek alebo hemoglobínu na prenos kyslíka do buniek tela. Moringa obsahuje 7 krát viac železa než špenát a niektoré štúdie dokazujú , že listy moringy dokážu doplniť hladinu železa efektívnejšie než konvenčné preparáty železa.

Pri zvýšení objemu krvi počas tehotenstva, ženy často trpia nedostatkom železa. Častým problémom pri dopĺňaní železa konvenčnými preparátmi je zápcha, ktorá komplikuje kompenzovanie anémie. Počas tehotenstva je totiž spomalená peristaltika čriev hormónmi, ktoré telo produkuje. Preto je vhodné začať s pravidelným dopĺňaním vitamínov a minerálov prírodnou cestou skôr, než sa telo dostane do deficitu.

 

Podpora dojčenia

 

Dojčenie je prirodzený spôsob, akým poskytnúť dieťaťu výživné látky, ktoré potrebuje pre zdravý rast a vývoj. Prakticky všetky matky môžu dojčiť, ak majú presné informácie a podporu rodiny, systému zdravotnej starostlivosti a spoločnosti ako takej. Materské mlieko je jedinečnou a nenapodobniteľnou stravou pre zdravé dieťa. Zložením pokrýva všetky jeho potreby a do veku šiestich mesiacov dieťa nepotrebuje žiadnu inú potravu ani tekutiny. Materské mlieko je pre zdravé donosené dieťa dokonale stráviteľné a jeho zloženiu sa nemôžu rovnať umelé náhrady alebo iné sušené mlieko.

Dostatočná tvorba materského mlieka stojí na viacerých faktoroch. Podporu tvorby materského mlieka najefektívnejšie ovplyvňuje správne prisatie dieťaťa na prsník. Správnym prisatím sa myslí: brada dieťaťa je v tesnom kontakte s prsníkom a spodnou perou dieťa obopína väčšiu časť dvorca ako hornou perou. Nos dieťaťa sa prsníka pri dojčení nedotýka. Poloha dieťaťa voči prsníku je mierne naklonená dohora, dieťa neleží rovno na chrbte. Pri prisávaní na prsník sa prikladá dieťa k prsníku a nie naopak. Pre dokonalé obopnutie dvorca ústami, matka prejde bradavkou po hornej pere dieťaťa, ktoré reflexívne ústa dostatočne otvorí. K výživovým doplnkom, ktoré môžu účinne dopomôcť k zvýšeniu tvorby materského mlieka patrí aj moringa olejodárna. Moringa efektívne zvyšuje tvorbu materského mlieka a zvyšuje jeho tok. Existuje veľa štúdií , ktoré dokazujú , že ženy, ktoré užívali moringu v tehotenstve mali po pôrode väčšie množstvo mlieka ako ženy, ktorým bolo podávané placebo. Moringa nie len zvyšuje množstvo materského mlieka ale aj obohacuje jeho nutričnú hodnotu. Obsahuje vysoké dávky vitamínu A, ktorý je veľmi dôležitý pre novorodencov.